Арх. Ангел Захариев: София е за хората, не за автомобилите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Трябва да се смени моделът на функциониране на градското пространство. В момента то е доминирано от автомобили. Ние се опитваме да изкараме хората на терен, каквато е съвременната градоустройствена практика. Градът е за хората, не за автомобилите. Да премахнем всички огради и препятствия, които пречат да се премине върху терена и да създадем най-кратките пътища от автобусните и трамвайните спирки до пространството на Централна гара", обясни арх. Захариев.

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард "Княгиня Мария Луиза". Така изглежда площадът пред Централната железопътна гара и околните терени в проекта на проектантското студио "А и А архитекти", класиран на първо място в конкурса на Европейските архитектурни награди "Визар" за 2018 г.

"Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни преминавания, без много стълби и препятствия, те да могат да се използват за различни събития - културни, спортни. В същото време трябва да има и богато озеленяване. В северната част на града има недостиг на паркове в сравнение с южната и източната. Всяко едно озеленяване ще доведе до намаляване на фините прахови частици и подобряване на микроклимата в района. Ние предлагаме и покривите на сградите също да бъдат оживени, там да бъдат създавани функции с обществен достъп, така че те да се оживят и да създадат нов хоризонт на градското пространство", каза арх. Захариев.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад