Частен кучешки приют тормози жители на рудоземското село Елховец

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жителите на квартал в село Елховец от години се будят с кучешки лай. Проблемът – през 2011-та семейство англичани купуват имот в селото и започват да събират и отглеждат безстопанствените кучета от района. Каузата е благородна и местните не са против нея.

Освен от шума, хората се оплакват и от миризмата. Хората от години настояват приютът да се премести извън населеното място. Вместо това преди дни научили, че обектът е получил строителни разрешения за обновяване.

Според кмета на община Рудозем всички законови изисквания са спазени.

„Въпреки моето лично мнение, че не му е точно там мястото, организацията, която го е изградила, е собственик на имота. Всички необходими документи ги имат и ние и да искаме, не можем да им откажем, защото мълчаливият отказ може да бъде обжалван и респективно пак ще трябва да им издадем съответните разрешения. Така че ние миналата седмица сме им издали разрешение за строеж на това, което те са ни представили на нас като инвестиционни проекти, те са съгласувани с всички останали институции - РИОСВ, Българска агенция по безопасност на храните, така че всичко това, което е дошло при нас, е в рамките на нормативната уредба, ние няма какво да направим, освен да издадем съответното разрешение за строеж", каза кметът Румен Пехливанов.

Кметът допълни, че всички кучета в обекта са регистрирани и за тях се плащат необходимите такси. А самият обект се води като животновъден и няма да се разширява.

„Не виждам някаква перспектива за нещо различно от това, което е в момента, т.е. това, което от години го има там, по същия начин ще продължи да функционира с тази разлика, че ще бъде безшумно и няма да е проблем шумът за жителите на отсрещния квартал”, коментира Румен Пехливанов.

А докато жителите на Елховец пишат жалби и протестират срещу приюта, много хора от региона приветстват инициативата. Защото в цялата област няма общински приюти и бездомните кучета са проблем.