Соломон Паси: Китай иска да види партньор в лицето на българското правителство

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България е средноголяма европейска държава, разположена на входа към Азия от Европа. Имаме всички възможности да използваме това геополитическо положение, това посочи Соломон Паси и допълни, че Китай е държава, която впечатлява с размаха си, с развитието си, с инерцията, и е най-голямата държава в света по население, втора по икономика, третата военна сила в света и четвърта по територия. Очаква се през 2020 година Китай да стане най-голямият инвеститор в света. На практика Пекин се готви да се превърне в столица на света и България не трябва да изпуска тази тенденция, подчерта Паси. "Още повече след като президентът Тръмп връчи факлата на глобализацията на Китай, ние наистина ще трябва да очакваме развития, които трябва много внимателно да следим и да използваме", каза още той.

Президентът на Атлантическия клуб в България призна, че бизнесът с Китай не е лесен. "Китайските бизнесмени имат друг манталитет, различен от европейския и ние трябва да се съобразяваме с тях."

Соломон Паси: Китай е централизирана икономика. Те искат да видят срещу себе си партньор в лицето на българското правителство. Това, че заседанието на "16+1" се прави в момента в България, е чудесно. То нормално трябваше да бъде през декември, но китайците поискаха да бъде изтеглено през лятото. Така че имаме само седем месеца, които да отчетем след предишното подобно заседание, което беше в Румъния през декември месец. Следващото вероятно ще бъде в Хърватия. И това е наистина една инициатива, с която Китай искат да възстанови своите взаимоотношения с едновремешната Източна Европа. И това може да се направи.

Вижте целия разговор във видеото.