Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария в района на Арчар

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Античното селище Рациария е със седем века история и дори получава статут на римска колония. Опожарявано е от хуните, а последното нашествие е от иманяри, които нахлуват с багери и трактори. Сега археолозите се опитват да спасят за науката останките от Рациария, някогашна столица на Крайбрежна Дакия.

„Целта е след иманярските разрушения Рациария да бъде разчистена от тези ужасяващи насипи и архитектурните останки, сред които сме в момента, да бъдат реставрирани, консервирани и след това да се превърне целият обект в туристически център", каза ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров.

Археологическите разкопки са финансирани от Министерството на културата и тази година екипът работи близо месец. Проучват район северно от резиденцията на провинциалния управител и централната улица, където са открити късноантична баня и друга жилищна сграда, която продължава да разкрива мащаба си.

„Сградата до този момент е на площ от над 200 квадратни метра, тя продължава на север и най-вероятно като нормална, жилищна сграда в един римски град, е заемала цяла една инсула, т.е. цял един квартал", каза доц. Здравко Димитров.

Археолози достигат отново и до една от крепостните стени, за която се смятало, че е унищожена от иманяри.

„Неща, които са били проучвани още през 80-те години от Регионалния исторически музей във Видин, но след това са били зарити от иманярските дейности на Рациария. Сега ние успяхме да разчистим тези иманярски насипи, за да видим в какво състояние е западната крепостна стена", обясни доц. Димитров.

Стената с дебелина до три метра и половина, която пазела римската граница, е устояла и на иманярите. Намеренията на археолозите са, когато разкопките приключат, Рациария да се превърне в музей на открито.

Находки на същия археологически екип през миналата година пък ни отвеждат до самото начало на историята на Рациария. Открити са монети и керамика, които доказват, че градът се е появил около римски военен лагер през първи век, което доскоро само се е предполагало.