За здравеопазването и за проблемите в политическото дясно

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Що се отнася до реформата в здравеопазването, започната от него, Москов каза, че реформата изисква постоянни усилия, заложените в програмата на правителството Борисов 2, трябва да бъдат следвани и продължавани.

Според него в здравеопазване, образованието и социалната политика трябва да има държавни институции и строги държавни органи, които да следят как се влагата парите на данъкоплатеца. Линията на войната, смята той, е между това и "дали този фронт е предаден на чисто търговски интереси". Москов изрази гордостта си от заключенията на ЕК в доклада ѝ за миналата година, където за сферата на здравеопазването се констатират успешни политики за този период, които са свалили всички съмнения на ЕК, че има политическа воля за реформи. Проблемът обаче според ЕК е, че тези нормативни промени не се прилагат качествено.

По отношение на последните случаи на нередности в здравеопазването в момента, смята Москов, няма стандарт по спешна медицина за болниците, "защото съдът не харесал изискванията вътре".

Петър Москов - бивш министър на здравеопазването: "Когато държавата се предава не в обществен интерес, резултатът е този. Вторият голям проблем е с нормативната база, когато държавата трябва да застава и постепенно да запълва луфтовете в полза на данъкоплатците и на гражданите, а не в полза на нечии джобове."

Москов изтъкна, че има и системен проблем - че касата отказва в продължение на една година да изпълни това, което записано в закона за здравното осигуряване през 2015 г. - да изработи методика, по която да сключва избирателно договори за финансиране с лечебни заведения, които отговарят на определени критерии. А те са комплексност на лечението, пълноценност на кадрите, апаратура, 24-часова възможност за оказване на помощ. Касата, по думите му, отказва да направи това, да вкара финансовия поток от здравните осигуровки на гражданите там, където има реално лечение и излекуване на пациентите.