Христо Стоичков: Много некоректно поведение на испанското правителство

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В ексклузивно интервю за Българската национална телевизия легендарният български футболист заяви, че се е почувствал нагрубен, обиден и възмутен от отношението на испанските власти към хората на Каталуния, които по думите му са били малтретирани по време на референдума за независимост на автономната област.

"Много неприятни неща се случиха в Барселона. Много некоректно беше поведението на испанското правителство. Мисля, че не е дошъл моментът, когато вицепрезидентът на Испания да излезе и да каже - ние като държава си свършихме работата. Въпросът ми към въпросния вицепрезидент Сорая е кое е накарало да се малтретират хората в Каталуния. Кое я накара лично като управляващ да направи изявление, че испанското правителство си е свършило работата - да бият хората, да малтретират хората. Ако мислят, че това е правилният път, ние пък сме готови да минем по другия път, можем го. Като човек, който 27 години е свързан с Барселона, естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен", каза Стоичков.

Той изрази съжаление, че е намесил сина на вицепремиера Сорая в острото си изказване срещу нея. Заяви и че има приятели сред битите от испанската полиция.

"Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуня. Никой не иска кръв и побоища. Не намериха диалог през годините да се разберат и да седнат на една маса. Винаги са ги малтретирали тези хора, минал съм по този път и знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона. Тя ако не знае, аз знам. Не може хората там да бъдат малтретирани така. Това е нещото, което ме нагруби", обобщи Христо Стоичков.

Според него щом народът на Каталуня и управляващите му са преценили, че е дошъл моментът за раздяла с Испания, това следва да се случи, но отново подчерта, че насилието е напълно неприемливо.