Визията за София: да се съхранят визуалните коридори към планината

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доклад за състоянието на градската среда, изготвен от проф. Ян Геел, предвижда удължаване на пешеходните зони и велосипедните алеи. Световно известният специалист по градската среда беше поканен миналата година от Столичната община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

Проф. Геел изтъкна, че София наистина е един много зелен град, но трябва да се разчисти след инвазията на автомобилите и да се намери по добро равновесие между обществения транспорт и частните автомобили. Той сподели, че наскоро неговият екип и московските власти са завършили първия етап на мащабен проект в руската столица и резултатите били фантастични: говорело се дори за бейби бум в Москва именно заради хубавите паркове, алеи детски кътове, красивата градска среда. Това било постигнато за пет години. В Ню Йорк по такъв проект се работи 10 години, а в Копенхаген са били необходими 55 години.


Какво и колко време е необходимо за да се преобрази София? Според Хенриете Вамберг в София вече се забелязват подобрения, особено на улиците.

Хенриете Вамберг - архитект:
"Донякъде интересното за София е, че улиците парковете, площадите трябва да бъдат по-добре свързани. Примерно, предстои разширяването на пешеходната зона на "Витоша" до "Св. Неделя" и там, на площада трябва да се опитаме да поукротим движението, за да се даде по-добро качество на живот за хората, които живеят тук... Това е един от първите ни проекти. С този проект се занимаваме заедно с градските власти, но в доклада има и много други идеи. Той ще бъде качен на интернет страницата на общината и се търсят много подобрения на обществено достъпните площи в града, също така разчистване на северните част на града и намаляване донякъде на движението в центъра на града - север - юг и изток - запад - за да се създаде по-добра среда..."


В отговор на въпроса как може да се укроти движението по "Витоша" от "Алабин" до площад "Св. Неделя" архитект Здравко Здравков каза, че разчита на помощта на международните експерти, тъй като дебатите в общината именно по този участък за продължили повече от 3 часа и са били твърде разгорещени. Той смята, че е нужна промяна в мисленето.

Арх. Здравко Здравков - главен архитект на София: "Защото когато ние продължаваме да толерираме начина на вкарване на паразитен трафик в центъра на града, разширяване на паркирането точно в тези зони, които могат да бъдат пешеходни, няма как да си трансформираме града си към пешеходен."

Арх. Здравков обясни, че от общината са обърнали начина на планиране на града като са започнали с нов тип анализ: не просто преброяване на колите, а преброяване и на пешеходците. Що се отнася до булевард "Витоша", експертите смятат, че трябва да се определи идентичността на града и в този смисъл да се запазят визуалните коридори като се ограничи появата на високи сгради, които да спират видимостта към планината.