България и Европа през 2014 година - разговор с Илияна Йотова и Светослав Малинов

Предаване: н3Dеля X3, 05.01.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В първото за годината издание на "н3Dеля х3" гости в студиото бяха евродепутатите Илияна Йотова и Светослав Малинов.

vlcsnap-2014-01-05-15h04m59s10На въпрос дали Реформаторският блок ще се превърне в партия, Светослав Малинов отговори, че това вероятно вълнува политическите противници на блока, както и анализаторите, но "нашите избиратели искат да ни видят заедно и то в нещо здраво и трайно. Реформаторският блок като политически съюз е точно това", подчерта той.

Според Светослав Малинов през тази година трябва да има предсрочни избори, които да се проведат преди лятото. България има нужда от нова енергия.

Светослав Малинов не се съгласи с твърдението, че Европейската десница е виновна за икономическата и финансовата криза. Той беше категоричен, че тази теза не се споделя и от европейската левица. "В най-добрия случай може да се каже, че това е криза, свързана със специфично разходване на публичните средства, но всички знаят, че това е криза на публичните разходи, на специфични национални  дефицити и държавни дългове, т.е. това е класическа лява политика. Но за да бъда напълно коректен - оказа се, че просто има държави, които имат лоша фискална политика и  лоша политика на публичните разходи, и такива, които имат добра", обясни той.

vlcsnap-2014-01-05-15h04m49s159Илияна Йотова коментира темата с напускането на Татяна Дончева на БСП, като обясни, че това е най-разумният и демократичен начин, по който се е случила раздялата, тъй като срещу Дончева е имало напрежение в партийните организации, срещу определени заявени нейни позиции.

По думите на Илияна Йотова избори за европейски парламент ще има до края на май 2014 година и прогнозира добър старт на годината за правителството, тъй като ще започнат да се берат плодовете на първите добри резултати от многото добри политики, които проведе това Народно събрание, въпреки тежката и ненормална обстановка, в която работи.

Илияна Йотова беше категорична, че истерията, която се наблюдава в момента срещу българи и румънци във Великобритания, е резултат от провала именно на дясната политика на господин Камерън. Понеже не успя да извади страната от кризата, нито да повиши доходите на хората, той започна да се припознава с десните екстремисти във Великобритания.