Българка спечели Световната олимпиада по италиански език

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българска ученичка спечели Световната олимпиада по италиански език. Елена Костова учи в Лицея с изучаване на италиански език и култура. С пълната отличника се срещна нашият колега Благой Цицелков.

Световната олимпиада по италиански език, която спечели българката Елена Костова, е много престижно състезание за учениците от горния курс на училищата от цял свят, изучаващи италиански език. Тя се организира от Министерството на образованието на Италия и се провежда онлайн за всички участници от цял свят в един и същи ден и час.

Елена Костова: Имахме час и половина за 20 въпроса, които са само затворени, няма отворени отговори. В интерес на истината ми се стори доста трудно, и не очаквах нищо. Защото не бях свикнала с такъв формат, в теста се наблягаше повече на граматика, синтаксис, морфология. И включително и лексиката беше доста сложна, защото теста е същият и за чужденци и за италианци. Просто класиранията са отделни.

Елена се обучава в Италианският лицей още от времето когато е ходила на детска градина. Днес обаче талантливото момиче не вижда бъдещето си у нас. Пълната отличничка вече е приета за студентка в Оксфорд, в специалност „Икономика и мениджмънт”.

Елена Костова: Това ми е мечта. Исках да се пробвам в един от най-престижните университети, в интерес на истината - нямах предпочитание към Оксфорд, пред Кеймбридж например. Единствено бях решила, че ще е във Великобритания. За съжаление, на този етап българските университети не могат да предложат обучение на нивото на чуждестранните. И малко или много всеки човек гледа своето собствено развитие. Аз лично за това предпочитам да отида там. И вече евентуално след години мога да се върна.

Елена има и друга страст. Дълги години тя е част от волейболният клуб „Левски”.

Елена Костова: До миналата година тренирах волейбол, шест дни в седмицата. Участвах в националната волейболна лига, първо към волейболен клуб „Левски”, после към "Локомотив". Тази година нямам толкова време и спортът остана на заден план. Концентрирам се върху учението.

Освен върху ученето, Елена е нетърпелива да отиде на официалната церемония по награждаването на финалистите, която ще се проведе във Флоренция на 12 април. Това ще случи във вековният дворец Palazzo Vecchio в рамките на традиционната инициатива „Дни на италианския език“.