Възможно ли е заплатите да се увеличат с 20-50%?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможно ли е увеличение на заплатите с 20% до 50%? По тази тема разговаряхме в студиото на "Денят започва" с Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ, и Камен Колев, зам.-председател на БСК.

По думите на Николай Ненков тази информация касае определени сектори, в които равнището на заплатите е толкова ниско, че 20% не са никак много. Нашата минимална работна заплата е най-ниска в Европейския съюз.

Според Ненков има техники, които доказват, че съществува несъответствие между ръста на работните заплати и ръста на производителността на труда между 20 и 50%. Оттам идва тезата, която развива г-н Пламен Димитров за възможност за такива увеличения.

Държавата може да увеличи възнагражденията в държавния сектор, на пенсионерите или на социално слабите, но в частния бизнес тези заплати се договарят, посочи Камен Колев. Там, където има възможност, нито един работодател няма да спести и да не даде на работниците това, което могат да получат на базата на изработеното.

Колев беше категоричен, че в различните сектори заплатите са различни. Затова зависи от конюнктурата и продуктите, които произвежда съответният сектор. "Но ние не можем да дадем едни минимални високи заплати на всички фирми в България, тъй като това ще доведе до фалит голяма част от тях", подчерта той.