Скандална сделка със земи на брега на морето в Бяла

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За още една скандална сделка със земи на брега на морето в Бяла сигнализираха потърпевши собственици на имоти там. Става дума за заменка на Министерството на отбраната на имот от 40 декара за 30 апартамента в крайните квартали на Варна, Пловдив, Плевен, Казанлък и София.

Години наред собствениците на земи в границите на бившето военно поделение в Бяла водят дела, за да си ги върнат. Имотите са на брега на морето. Поземлената комисия отказва да им ги даде с мотив, че земите са в рамките на военен обект. През 2001-ва поделението е закрито. 4 години по-късно статутът на земята вече е частна държавна собственост. Това означава, че собствениците могат да си върнат имотите.

През 2007-ма обаче тогавашният управител на Варненска област Петър Кандиларов подписва договора за замяна на 40 декара край морето срещу 30 апартамента в 5 града. От Община Бяла издават документ, че към имотите няма реституционни претенции, а собствениците са обезщетени с компенсаторни бонове. Хората обаче твърдят, че не са ги получили и не искат да бъдат компенсирани по този начин.

Стефан Суков - наследник на земя: Ние тъкъв компенсаторен бон не сме получавали отникъде нито аз, нито моите родители.

Сделката е сключена, въпреки че адвокатът на 4-ма от собствениците уведомява областния управител, че за имотите се водят съдебни дела.

Доля Пчелинска - адвокат: Наследниците на онези, на които са били отнети земите, виждат собствената си земя, но не могат да я получат, защото срещу тях са изправени държавата, държавни учреждения и може би някакви частни интереси.

Апетитният имот е оценен  на по-малко от 2 милиона лева без ДДС. Новият собственик е фирма “Холидей  кънстракшън”, която управляват немски граждани. Днес имотът се продава за 13 и половина милиона евро.

Веселина Йонкова – наследник на земя: Не може на собствениците земята да се отказва с мотив, че тук има военно поделение, а в същото време имаме замяна на земя.

От Министерството на отбраната заявиха, че в сделката няма нарушения и твърдят, че собствениците на земите нямат реституционни претенции и са обезщетени с компенсаторни бонове. Ощетени собственици обаче заявиха, че ще търсят правата си в европейски съд, щом не могат да намерят справедливост у нас.