Спират ли еврофондовете за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С голямо мнозинство от Европейския парламент направиха препоръка да бъдат спрени еврофондовете към България. Разбира се, това е препоръка, която няма законодателна стойност, но предизвика реакции у нас. Кой е виновен за тази отрицателна за страната ни препоръка, какво прави правителството, за да ги опровергае и има ли реална опасност в близко бъдеще да спрат европейските средства към България попитахме депутата от БСП Деница Караджова и депутата от ГЕРБ Велина Василева в студиото на "Денят започва".

"Докладът, който беше гласуван вчера от Европейския парламент е по принцип стандартен доклад, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на Европейската комисия. Той засяга периода през 2012 година и се базираvlcsnap-2014-04-04-08h29m38s226 наистина на статистически данни и становища на Европейската сметна палата. В този доклад има препоръки към всяка една от държавите-членки по отношение усвояването на средства от ЕС", посочи Караджова.

"В доклада, след първоначалния му вариант, са вкарани два коментара за България и Румъния или два извода, свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който сам по себе си няма връзка с този доклад. Самият доклад не поражда правни последствия и от тази гледна точка няма как на база на приетия доклад да се вземе решение за спиране на средствата от ЕС", отбеляза още депутатът от БСП.

Караджова увери, че правителството полага усилия сегашния програмен период да приключи с минимални загуби на евросредства. Депутатът от опозицията, обаче, Велина Василева изрази несъгласие с това твърдение, като посочи, че основните критики на ГЕРБ към сегашното правителство е, че не виждат конкретни действия и предприети мерки за отстраняване на проблемите, касаещи управлението на евросредствата. Василева е категорична, че критиката е насочена към настоящото правителство и обвиненията на БСП, че доклада отразява предходен период, е форма на защита и неглижиране на случилото се.

vlcsnap-2014-04-04-09h06m19s223"С много голямо мнозинство беше гласуван един текст, с който Европейския парламент - контролният орган, който контролира как се разходва бюджетът на европейската общност, препоръча на Европейската комисия да направи сериозен анализ дали в тази среда е възможно да се усвояват европейски средства. Това беше наистина жесток шамар срещу българското правителство", категорична бе представителката на опозицията.

В отговор Караджова отбеляза, че проблемите са посочени и в одитни доклади от изминали периоди, като основни посочи Фонд "Околна среда" и Фонд "Земеделие" и засягат проекти още от 2008 година. Депутатите от двете партии се обединиха в мнението, че въпросите за управлението на евросредствата са надпартийни и засягат националните интереси, което поражда необходимост от обединени усилия.