Българската история в 100 личности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Марио Мишев и Иван Кънчев от "Българска история" са сред авторите на книгата "Българската история в 100 личности". Те споделиха в студиото на "Денят започва", че изборът на тези личности им е струвал дълги часове дебати. Първо били подготвили списък с 300 имена, след това автори и издател отсели 100. Трудно е да се каже, че те са правилните, защото българската история е много богата, подчерта Марио Мишев. Тук са исторически личности, които ние сме преценили, че могат да бъдат интересни, има и доста спорни фигури, допълни Иван Кънчев.

Богатството на книгата се крие в липсата на опит в професионалното писане, пише издателят на книгата, защото младите автори представят личностите по свой си начин.

Иван Кънчев разказа, че не са си представяли, че на 20-21 години, на колкото са те, ще се захванат с това, но издателят ги е успокоил и убедил да пишат така, както са писали в сайта си - на достъпен език, книгата да бъде интересна и на ученици, и на хора, които нямат интерес към историята.

Сред личностите е Луи Айер, швейцарец, който идва в у нас след Освобождението и основава българския спорт, загива за България при Дойран, като историята му е впечатляваща и малко българи са запознати с нея. Включили сме го в тази стотица редом до Васил Левски, Христо Ботев, разказа Марио Мишев.

Иван Кънчев спомена и друга личност - тази на Михаил Савов, който е породил спорове сред авторите. Някои го определят като един от основните виновници за Междусъюзническата война, но когато се разровихме за него, видяхме, че той, може да се каже, е баща на Българската армия и благодарение на него тя постига успехите си през Балканската война, сподели младият историк.

Опитали сме се да проследим личностите от VII век до наши дни, включително Тодор Живков, за който ние може би сме прекалено млади да пишем, поясни Марио Мишев. И Георги Димитров е вътре, допълни Иван Кънчев. Това са личности, които няма как да бъдат подминати и забравени, каза той.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад