Какво изкара имигрантите в центъра за настаняване в Харманли на протест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напрежението в Приемателния център в Харманли, където са настанени 1300 бежанци - повечето сирийци, ескалира за пореден път, съобщи за "Денят започва" кореспондентът на БНТ Диана Николова.

Около стотина от тях блокираха влизането и излизането от лагера.  Поводът за поредното недоволство е забавената месечна помощ за февруари от 65 лева, защото бежанците разчитат с тези пари да посрещнат на 21 март кюрдската Нова година. Чужденците се жалват и от бавната процедура за получаване на статут, което директорът на Приемателния център  Йордан Малинов обясни с липсата на подготвен персонал, който едва от скоро е заработил самостоятелно. По думите му процедурата по регистрация на бежанците започнала в края на януари, първите интервюта били проведени месец по-късно и до края на седмицата първите 20 бежанци ще получат статут.

За месец януари са изплатени всички помощи на бежанците, за февруари са изплатени в Транзития център в Пътрогор. "Вчера по сметката на Агенцията за бежанци в преведена съответната сума и от днес след обяд или утре сутринта започва изплащането на 65 лева месечна помощ на всички настанени в нашите центрове", съобщи в ефира на "Денят започва"

Антон Митков - заместник-председател на Държавната агенция за бежанците.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад