Глад за строителни инженери в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русенските строителни фирми изпитват глад за специалисти. Причината е, че младежите от града, които искат да работят в сектора, завършват висшето си образование в София и Варна и често остават да работят там. Така местните предприемачи са принудени да наемат на работа по-възрастни специалисти. Повече по темата вижте в репортажа на Галя Пенчева за "Денят започва".

Повече от 150 са строителните фирми в Русе, а за тях работят близо 250 инженери – по ремонт на сгради и пътища, по поддръжка на съоръжения, кранове и бетоновози. И въпреки че кризата удари сектора през последните 4-5 години, и фирмите имат много по-малко работа, пак се усеща глад за такива специалисти. Севдалин Петров е собственик на строителна фирма. Казва, че трудно се намират млади инженери.

Севдалин Петров – собственик на строителна фирма За последен път назначих технически ръководител, който е с голям стаж и средно образование. Съвсем скоро, в края на есента на 4-часов работен ден назначих и строителен инженер.

За да има млади специалисти в бранша в Русенския университет подготвят нова специалност - строителни инженери. Надяват се първите приети студенти да започнат обучението си в началото на септември. Вече са преминали и част от процедурите по акредитацията. Не се притесняват, че обучените от тях студенти ще заминат в чужбина, защото тук също се търсят кадри, а и заплатите им не са малки.

Доц. д-р инж. Бранко Сотиров – декан на Машинно-технологичен факултет в РУ: "Не е вярно, че не се търсят инженери. Напротив, в момента търсенето надхвърля 2-3 пъти предлагането на инженери."

Севдалин Петров: "Един млад инженер в строителството, започва на стартова заплата 550 – 700 лв. Кадърните и добрите получават по 1500-2000."

До три години браншът ще излезе от кризата, коментираха собственици на строителни фирми. Тогава работата ще се увеличи и липсата на кадри ще се усети още по-силно. Затова се надяват студентите да стажуват при тях, а впоследствие и да останат да работят в Русе.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад