Ще останат ли енергоразпределителните дружества без лиценз?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отнемането на лицензите на енергоразпределителните дружества не се състоя вчера. Изтече ултиматумът на енергийния министър и на ДКЕВР. Част от парите бяха преведени по сметките на НЕК. Каква ще е съдбата на ЕРП-тата? Дали държавата може да се окаже в един момент стопанин? Ще има ли повишение на тока в средата на годината  - това бяха темите на разговора ни в "Денят започва" с депутатите Явор Куюмджиев, БСП, и Александър Ненков, ГЕРБ.

Явор Куюмджиев заяви, че ако има нарушения на закона, логично е да се пристъпи към процедура за отнемане на лиценза. Една такава процедура обаче е дълга и може да продължи 6 месеца, посочи той. По думите на Куюмджиев проблемът със зелената енергия възниква през 2012 година и в продължение на цялата година се натрупват задълженията на НЕК към ЕРП-тата. "В паниката си, понеже те разбраха, че като допуснаха над 1000 мегавата слънчеви и вятърни централи, които са безобразно скъпи и сринаха системата, въведоха две нови правила чрез тогавашния шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Първото е НЕК да започне да плаща частично разходите за зелена енергия към ЕРП-тата и така да започне да трупа дългове към тях. Второто - такса достъп, с която осакатиха ВЕИ-та и не им дадоха  всички пари, които заслужаваха по закон, след като допуснаха бруталното увеличение на количеството възобновяема енергия в системата", каза той.

Куюмджиев заяви, че не трябва да има увеличение на цената на тока, тъй като управляващите са направили така, че енергетиката да се балансира по нов начин. ДКЕВР обаче решава, ние сме политици, които можем да направим така, че цената да не се вдига. Но дали това ще е така, ще покажат сметките.

Според Александър Ненков това, което се разиграва в последните дни е абсолютен фарс и безпомощност на това правителство, защото моментът на липса на ликвидност в енергетиката се предупреждава от нас, като опозиция. Той подчерта, че ЕРП-тата дължат пари на НЕК, но и НЕК дължи 420 млн. зелена енергия именно на ЕРП-тата. НЕК е в отчайващо състояние, както и цялата енергетика, категоричен беше Ненков. "Направи се така, че ДКЕВР да бъде изцяло зависим политически орган", каза той и допълни, че България е единствената страна в света, може би, която си намалява тока. Александър Ненков предложи парите, които държавата е превела за изграждането на Южен поток да бъдат изтеглени и пренасочени към НЕК. Драстичното намаляване на такса пренос от сегашните управляващи доведе до огромни загуби, определи той.

"Няма как цената на тока да не се увеличи и няма как господин Куюмджиев да ни убеди, че ДКЕВР не изпълнява политическа поръчка", изтъкна Ненков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад