Български успех в математиката. Ученичка отговори на учени от Масачузетския университет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Български деца продължават да са сред най-добрите на състезания по математика, информатика и други точни науки. Освен известните олимпиади, има и още един формат, в който българските ученици са много добри – състезанията по изследователска дейност. В края на годината бе избран отборът, който ще представи страната ни на най-голямото такова съревнование в света в Лос Анджелис. Сред тях е пловдивчанката Таня Оцетарова, ученичка в Пловдивската математическа гимназия.

Подробностите от репортера Владислав Севов и оператора Димитър Рочев в "Денят започва".

"Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури" - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно. Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: "Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а на втория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т."

Със своя проект Таня отговаря на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на  двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

"Това е въпрос, на който никой досега не беше отговорил. И аз именно това правя", отбелязва ученичката.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Intel ISEF в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Mu Alpha Theta – за най-добър математически проект.

Таня  започва да се занимава с изследователска математика, след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

"Смятам още тази година да се захвана с някой малък ученик и да му помогна", споделя Таня.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.