Нестандартно хоби. Мъж има над 800 буркана зимнина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Репортаж в "Денят започва" доказва, че и мъжете в България могат да бъдат добри домакини и стига да поискат, могат да се превърнат дори в кандидати за Гинес. Примерът е от Велико Търново, където мъж има в мазето си над 800 буркана различна и супер качествена зимнина. Петко Ганчев е горд с факта, че сам е отгледал продукцията, която е съхранил за зимата.

За невероятния пример, който дава на силната част от човечеството, разказват Зорница Илиева и Кристиян Минков.

Петко Ганчев е инженер, електротехник и изобретател. Тази сериозна професия и занимания обаче не му пречат да намира време, за да затваря в буркани всичко, което расте на благодатната почва в родното му село край Велико Търново. Приготвянето на зимнина за него е традиция, страст и уважение към природата.

"Просто правиш и раздаваш. Целта е -виждаш плода, прибираш го, грехота е да се хвърля ядене и пиене. Виждаш беден или виждаш приятел - хващаш и му даваш. Това е положението. Няма значение кой ще го изяде, важното е да не загнива в земята. Всичко се прибира в буркани, де що падне. Хората се чудят откъде да вземат да си направят нещо за ядене, пък тука Господ ти го е дал без пари навънка. Майка ми си има рецептурник, който е сигурно поне на 30 години и повече, взема се от там и на практика това е. Въпросът е като го хапваш да ти е приятно. Като го отвориш да го ядеш с невероятно удоволствие, все едно такова нещо не си ял от 30 години и като седнеш на масата направо го отнасяш като бръмбар сламка", разказва Петко.

За разлика от други производители Ганчев няма тайни рецепти – с удоволствие разказва как приготвя сладко и трушии.

"Взимам си работните дрехи, взимам си кофата, заминавам на Калтинец, качвам се на дървото, набирам си сливите, след това си идвам тук на село. Измиват се компотите, мярката е точно 230-250 грама плод - взима се кофичка от кисело мляко, точно се прави мярката, слага се всичко да се вари, затваря се, пълни се с вода, само за капачка това се прави", обяснява той.

"Червени чушки, моркови, камбите, целина, това се слага, обърква се в оная голямата тенджера, овкусява се и се затваря, само за капачка се вари", споделя друга рецепта Петко.

От скоро инж. Ганчев мисли по въпроса как да изобрети начин да запази витамин С в зимнината.

"Мисля по въпроса да направя без да се вари да може да се създаде вакуум, за да не се унищожава витамин С. Това нещо тука с малко браун газ и с лазер това нещо се облъчва, получава се микровзрив, за да може да се затваря после капачката, но това е в период на експериментация. На хората за новата година им пожелавам най-ценното - това е здравето. Това е здраве, здраве и пак здраве! Останалото е от магазина", поздравява Петко Ганчев.