На какво се дължи ръстът на инфаркти по празниците?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бум на инфактите по Коледа и укротяване през новогодишните празници. Тежките трапези и студеното време са проблем за хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Към тези фактори като се прибави и мръсният въздух в големите градове, кардиологиите се препълват. Гост в студиото на "Денят започва" беше кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Има световна статистика, според която на връх Коледа и Нова година сърдечно-съдовата смъртност се качва. Най-малко 4-5% смъртността по празниците е по-голяма, отколкото в работните дни. Сред обяснунията за това са били преяждането, препиването, стресът, дежурните лекари, студът. Тази година излезе проучване от Нова Зеландия, според което свъртността покрай тези празници се качва, но там Коледа и Нова година са посред лято. Студът отиде на по-заден план като причина за покачването на смъртността.

Двата пика са на Коледа и на Нова година. По време на празниците в болниците работят само дежурни екипи. Един изолиран отделендежурен екип не може да се бори за сърдечно-съдовата смъртност, така както може цялата здравно система. За това целогодишно смъртността в събота и неделя е по-висока, отколкото в работните дни и това проличава и по време на празниците. В цял свят се правят опити за промяна на системата.

Студът също повишава сърдечно-съдовата смъртност. За Европа смъртността по студените дни се качва с 10-15% спрямо лятото. Китайско проучване доказа, че в по-бедните региони на Китай хората умират от сърце през зимата с 40%.

Доц. Марчев препоръча да се обличаме с голям брой дрехи, на голям брой слоеве. За предпочитане е да носим голям брой тънки дрехи, вместо малък броъ дебели дрехи. Така между слоевете се събира въздух, който е добър изолатор. Когато влезем на топло можем да свалим нужната бройка дрехи, за да не прегреем. Дрехите трябва да са свободни, да не ни стягат.  Пепоръчва се покриване на всеки кврадратен сантиметър от тялото ни. Зимните обувки е хубаво да бъдат поне половин-един номер по-големи от летните.

Ако сте сърдечно болен и трябва да работите навън, го правете на почивки. Проверете си кръвното! В този период на годината то се качва, заради свиването на кръвоносните съдове. Съвременните кардиолози препоръчват да се използват апаратите, които са от лакътя нагоре. Апарат за кръвно тип гревна е подходящ за млад и здрав човек. Ако установите, че кръвното ви е високо, се обърнете към личния си лекар.