Д-р Ангел Кунчев: Грипна епидемия ще има и в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Грипът подрани с месец от обичайното. Вирусът „Хонг Конг“ атакува хиляди и ги приковава в леглото по Коледа и Нова година. Грипни епидемии бяха обявени в Перник, Пловдив, Хасково и още няколко града в страната. Гост в студиото на „Денят започва“ беше д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Продължи да се развива епидемията. Възможно е малко да е отложен нейният връх с тези празници, с това, че хората се пораздвижиха, но пък от друга страна това, което сега предстои с много ниски температури, предполагам ще продължи да намалява интензитета й, защото е факт, че при особено ниски температури, особено ако продължи обявяването на ваканции в някои от градовете, това намалява силата й и отлага малко заболяванията. Възможно е да го видим този феномен. Пак казвам, за момента работим съвсем на сляпо, вероятно понеделник-вторник-сряда следващата седмица ще имаме съвсем ясна представа, но моите очаквания са, че вероятно тази седмица и други области ще се включат в епидемията, тъй като непосредствено преди Коледа и Нова година имаше такива, при които ръстът беше много голям“, каза д-р Кунчев.

Той прогнозира, че ръстът на заболелите ще достигне близък до епидемичните стойности и в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик и много други области.

Д-р Кунчев препоръчва на 5-ти и 6-ти учениците да не учат, а да започнат от другата седмица, защото при тези ниски температури не е добре да се събират толкова деца на едно място. Той уточни, че най-тежките ситуации са при възрастните хора над 65-70-годишна възраст.

„Както при всяко друго заболяване, при грипът общото състояние на организма, имунитета е водещ и една немалка част от хората ще изкарат грипното заболяване точно по този начин – без дори да спират да ходят на работа, без много високите температури, без характерното отпадане, с проява повече в горните дихателни пътища в рамките на 2-3 дни. Това също е напълно възможно“, каза д-р Кунчев.

„Ако говорим осреднено за всички възрасти, това са пневмониите, бронхити, бронхо-пневмонии в 70-80% от случаите, това е причината“, каза той.