Бате Николай - между смехотерапията за деца и последния инцидент с актьора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Актьорът Николай Николаев, познат от екрана на БНТ като Бате Николай, е бил пребит жестоко преди дни от непознат. От МВР съобщиха, че нападението е било с цел грабеж, а нападателят вече е заловен. Макар и пребит почти до смърт - актьорът запазва усмивката си. Благой Цицелков и операторът Мария Балканска се срещнаха с него в болница "Пирогов", където актьорът раздава усмивки на малките пациенти в ролята на клоун.

Клоунът винаги е усмихнат. Може да усмихне и най-тъжния човек на света. Кой да предположи, че беди се случват и на тях - клоуните. Срещаме се с бате Николай в първия му работен ден след побоя от преди десет дни. Усмихнат е, въпреки че накуцва. Вече 8 години д-р Коко учи децата в болница "Пирогов" да посрещат болките и трудностите с усмивка. Все пак е шеф на отделението по смехотерапия.

Николай Николаев, актьор: "Клоунът е човек, който може и майка му да е умряла, но трябва да излезе на представление и той излиза. Няма клоун, няма да има представление."

Още не може да се отърси от преживяното на 22 юли. Бате Николай очаква осиновения си син да пристигне от София във Вакарел с влак. Малко след 10 вечерта момчето звъни изплашено, че се опитали да го убият и му взели всичко. Актьорът се отправя към гарата, за да го прибере. Бандитът започнал да налага бате Николай, искал да му вземе парите и телефона.

Николай Николаев, актьор: "И се изправям много бавно, защото аз имам и дископатия и трябва да се подпра на четири крака, за да се повдигна. И той ме изчака и като се изправих - с един змейски шут ме просна отново на земята."

Нападателят влачи безпомощния 76-годишен мъж към перона на гарата. През това време продължава да му нанася тежки удари. Николаев крещял силно, за да го чуят хората наблизо, опитал се да каже на нападателя, че е болен, опериран от рак, и всеки момент може да умре. Молбите му не дават резултат. Писъците му все пак са чути от служителите на гарата, опитали да викнат полиция на място.

Николай Николаев, актьор: "Полицаите викат: "Не можем да дойдем. Имаме тежък случай. Трима цигани са се пребили - единият убил другия. Ще дойдем, като свършим."

Докато чакат униформените, хората от селото сами се справили с бандита. А той от страх се заключил в дома си. Полицията дошла шест часа след случката и отвела престъпника в ареста. След побоя бате Николай е с няколко счупени ребра, натъртвания и охлузвания. Продължава да се чуди дали да се смее или да плаче от преживяното. Бате Николай все пак запазва усмивката. Вижда надежда само в младите. Затова и е близо до болните деца в "Пирогов".

Николай Николаев, актьор: "Децата до 15-годишна възраст са чисти и в тях ми е надеждата да се спаси тая мила страна, наречена България. Хората имат нужда от смях, нашият живот е прекалено натоварен, прекалено лош."

Лошият свят бате Николай ще продължи да лекува с усмивка... Защото клоунът никога не може да бъде тъжен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад