"Резиденция Баба" отново набира участници!

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

А сега едно предложение за по-приключенски настроените от вас. Резиденция Баба - един проект на Фабрика за идеи, който за втора поредна ще оживи няколко български села. Повече за идеята разказват Ренета и Ангел, които се запознават на проекта като участници миналата година, а тази година са ментори и... младо семейство. Вижте ги в репортажа на Велианна Кашева и оператора Борислава Борисова.

Да поживееш един месец на село. Да научиш как са живели местните хора някога, как живеят сега, и какво можеш да направиш за тях, за да заживее селото им по-добре. Такава е идеята на "Резиденция Баба". Ренета се записва в последния възможен ден миналата година, а Ангел е един от първите кандидати. Срещат се миналата година в село Манастир, а сега се връщат в проекта като ментори и... като семейство.

Ренета Георгиева: "Всъщност моята идея, заминавайки за село Манастир, беше да проуча възможно най-много от традициите, свързани със семейния календар, и основно за сватбата, тъй като тогава имах идея да организирам традиционни сватби за други хора. Нещата обаче се обърнаха малко по по-различен начин и в крайна сметка организирах своята традиционна сватба."

Естествено и с желание. Точно така се случва всичко по време на "Резиденция Баба".

Ренета Георгиева: "Намираш много неща, намираш много знания, които не си подозирал, че съществуват, от най-древното - билките, които някой да ти обясни как се използват, до доста по-големи неща, като непознати родопски думи в нашия случай."

Ангел Георгиев: "Нещо, което наистина получихме най-много, беше спокойствие. Просто ставаш сутринта, слизаш долу на центъра - там са всички, които пият кафе, и решават какво да правят в този ден и как да го направят. Планът не е за много време напред, а по-скоро за няколко дни, какво и как точно трябва да се случи, във връзка със сезона - когато е лято, се събира сено, после се берат някакви плодове и т.н., и всичко това е ежедневието там."

Ренета Георгиева: "Ние много време си говорихме за това, дали всъщност най-важното от "Резиденция Баба" е процесът, или реализирането на една идея, която в началото си имал. И до голяма степен, по-важен е процесът, защото, прекарвайки 1 месец в някое село, призмата, през която гледаш, много се променя. Ти може да си мислел, че тези хора имат нужда читалището им да бъде възродено примерно, но се оказва, че там вече има човек, който го прави, и няма смисъл от това нещо. Така че част от идеите успяха вече да се осъществят, част - още се движат към своето осъществяване, както и нашите по-големи идеи. Но най-важното е, че имаше отзвук от хората около нас. В началото беше много сложно за тях да си представят как ние ще отидем там, едва ли не защо ще си губим 1 месец там... Докато сега има много хора, които казват  - "браво, това е страхотно, радваме се, че сте отишли", много от моите познати ме питат: "Видях, че правиш това, тази година ще има ли?"... Така че, да, има, до 3 август могат да кандидатстват. Този път ще бъдат в съвсем други села - във Врачанския Балкан, ще живеят един месец на спокойствие, научаване, отваряне и не знам още колко други хубави думи..."

Ангел Георгиев: "Имаме много силна подкрепа вече от местните читалища, което означава, че явно наистина това е мястото, където започва да се възражда духът на България в тези села. И всъщност там имаме много силна подкрепа, което означава, че наистина можем да достигнем до тези села. Те не са толкова познати, толкова разучени от етнолозите, но пък имат много желания да направят нещо с нас."

Ренета Георгиева: "Няма възрастови ограничения, няма полови ограничения, расови или каквито и да е. Всеки, който има желание и има 1 свободен месец, за да се отдаде на това изживяване, защото това е много важно, да бъдеш там през цялото време, може да кандидатства на сайта на Фабрика за идеи и да направи това възможно."

Ако историята на Ренета и Ангел ви е вдъхновила, все още имате време да кандидатствате - до края на днешния ден.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад