Професията като вдъхновение, което те връща у дома

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В следващия материал ще ви разкажем как професията става вдъхновение и връща един млад мъж в родината, за да практикува тук. Своето призвание открива на 26. 13 години по-късно той вече е сред най-добрите в занаята. Вижте историята на Огнян Денев от Русе, разказана от Пламенка Тонева и операторът Пламен Иванов.

Огнян Денев е на 39 години. Роден е в Русе. Завършва художествената гимназия в град Казанлък, специалност „Живопис”. За кратко става учител по рисуване в Шумен, а през 2003-а заминава в Гърция. Там се запознава с майстор иконописец, който му разкрива тайните в занаята. В продължение на четири години Огнян усъвършенства знанията си и през 2007-а се връща в България. В момента работи в храм „Преображение Господне”, който се намира в двора на скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” край Русе. Казва, че професията е неговото вдъхновение.

Огнян Денев, иконописец: „Вдъхновението ми е, че работя това, което ми харесва. Какво работех… сюрреализъм, живопис.

Вече нямам време за светски работи и само стенописите и ако ми остане време за някоя преносима икона.”

Разказва, че трудности в професията няма, стига иконописецът да има желание, хъс и търпение.

Огнян Денев, иконописец: „Като неизпълнена мечта съм си поставил за цел и в чужбина, ако мога да изографисам черкви и един вид с хубаво да чуват за Българи и за българите.”

Изографисал е десетки светци, сред които Свети Наум, Св. Климент Охридски, Св.Св. Кирил и Методий, Св. Димитър Басарбовски и Св. Йоан Рилски. Своя отпечатък оставя в църкви в Русе, София, както и в селата Мечка и Тръстеник. Споделя с нас, че професията му винаги ще остане неговото вдъхновение, което ще го връща у дома.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад