Гл. комисар Николай Николов: Повечето пожари възникват заради безхаберие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големите пожари от последните дни вдигнаха огнеборците на крак. В сухия август и синоптиците предупредиха, че в някои области на страната обстановката е особено пожароопасна.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", беше гост в студиото на "Денят започва". Той заяви, че към момента ситуацията в страната е под контрол. Снощи около 23.30 са локализирани трите големи пожара.

В района Сакар, Странджа през лятото климатът е изключително сух. Зимата се характеризира с непредвидими виелици. Точно този район е в основата на разработването на картата с местата с най-висока пожароопасност, обясни главен комисар Николов. Той съобщи, че само в последните дни са гасени 918 пожара или по 250 пожара ежедневно за денонощие. В борбата с разпространението на пожарите непрекъснато се включват и горските служители. "Докато ние все пак разполагаме с почти 8000 човека, горските стопанства не са така. Те имат по-малко хора, изморени са и ситуацията, в която навлизаме, е изключително сериозна", предупреди той.

Прогнозите за следващите дни показват повишен риск от възникване на пожари и затова отпуските на състава на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са прекратени. Това се прави с цел служителите да имат готовност при необходимост да са на разположение и да се включат в гасенето на пожари.

Филмов_кадър от dz030816_Komisar_Nikolay_Nikolov_x264.mp4 — 1

По повод пожарите в Маджарово и Ардино, главен комисар Николов посочи, че тя е същата, каквато и при много от другите пожари - небрежност, непредпазливост, безотговорност. Той каза, че полицията много бързо установи, откри и задържа извършителите и на двата големи пожара. "В Ардино е най-големият пожар, който някога е възниквал в гората в този район, както и този в Маджарово. Причината и за двата е запален огън на открито за приготвяне на храна."

След пожар държавата залесява, като харчи за това милиони левове, за да може да се възстанови унищоженият горски масив, подчерта още Николай Николов.

Главен комисар Николов обясни, че цената на гасенето на пожара се определя от броя на хората, които са ангажирани в акцията, продължителността и техниката, която е необходима. Включването на хеликоптерите на ВВС оскъпява изключително много операцията. Освен това ресурсът на хеликоптерите е доста ограничен. "Те имат свои задачи по поддържане на готовност за отбрана на страната. Не са купувани специално за гасене на горски пожари, но благодаря на колегите от БА, на летците, които преминаха специални курсове и действията им са перфектни."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад