Безопастността на храните и напитките

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" се опитахме да разберем какво се крие зад шарените опаковки на храните и дали те прехвърлят токсичност.

Диана Латева от Браншовата организация полимери каза, че ако опаковката се произвежда съгласно утвърдените стандарти няма опасност за потребителя. Пластмасата не може да се счита по начало за опасна. Тя е химикал, но не може хората да смятат, че те са вредни, опасни и застрашават здравето, каза Латева.  Тя смята, че за хората трябва да е ясно, че не трябва да се използва повторно опаковка за еднократна употреба. Хубаво е да не се оставят пластмасови бутилки на слънце. Според нея проблемът не е с българските опаковки. Българските производители минават през проверки. Проблемът идва от опаковки от Турция, за които няма информация за това те да са преминали през проверки.

Валентина Багдасарян от НЦОЗА казва, че изследванията на опаковките продължават няколко дни. Тя също потвърди, че когато се използват по предназначение бутилките са безопасни за хората. Проблемът е при последващата употреба, защото пластмасата е склонна към бактериално замърсяване.