Гергина Тончева: НГДЕК да остане до Женския пазар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо Националната гимназия за древни езици и култури в София трябва да остане до Женския пазар, а не в ремонтираната сграда в квартал "Модерно предградие"? Като един от основните аргументи за това бившият директор на Гимназията посочи близостта и удобството училището да е в центъра на града. Какво още сподели тя Юлия Стефанова събра в репортаж в "Денят започва".

Че ремонтът на училището в квартал "Модерно предградие" е променил изцяло облика на сградата е неоспорим факт. Хубавият външен вид, обаче, рязко контрастира на всичко наоколо, коментира Гергина Тончева. "И в южната страна, и в северната, и в източната страна - камерата видя и отрази - бунища! Това е скандално - да бъде потопена една класическа гимназия, която си има своето предназначение, да бъде потопена в тази атмосфера. Обидно е, безотговорно, унизително", казва тя и добавя: "И в една такава обстановка каква нагласа ще има ученика, като мине ето през тази гледка. Тук нищо не предразполага в едно вникване, внедряване и концентриране върху това, което ние поднасяме като учебно съдържание. Пълен контраст! Това, че сградата е ремонтирана, че е приспособена за определени нужди и цели на деца в неравностойно здравословно състояние - това е благородно, това е високохуманно. Ние това не го елиминираме. Но не може това да бъде белег, за да останем тук!"

Освен местата, превърнати в сметища край сградата, учители и ученици непрекъснато се сблъскват и с друг проблем - окаяното състояние на улица "Виткова ливада".

"При снеговалеж е почти непроходима тук, не минава снегорин, нито за улица "Баба", нито от тука. Проправяме си партини сами. Когато е кално, до глезените сме в кал", казва още Тончева.

Класическата гимназия се нуждае от своята естествената учебна база, допълни Тончева, а именно - центърът на града.