Учителите в Рибново прекратиха временно протеста си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учителите в село Рибново прекратиха временно протеста си срещу отстраняването на директора на училището в населеното място Манчо Джуркин, съобщи "Денят започва". Те влязоха в класните стаи, но не се отказват от искането си старият директор на училището да бъде върнат на поста си, както и  началникът на Регионалния инспекторат в Благоевград да подаде оставка.

Миналия четвъртък учителите в Рибново не влязоха в час заради уволнението на директора Манчо Джуркин. Педагозите изразиха мнение, че уволнението му е неоснователно. Мотивите на Инспектората по образование в Благоевград бяха нередности в документацията за изпитите на учениците и липса на организацията на учебната дейност.

"Мотивите за моето нарушение са смешни", заяви директорът.

Учителите казаха, че отстраняването на Джуркин е стъпка, която Регионалният инспекторат по образование отдавна подготвя. "Психоклиматът е такъв. Знае се, че ще го няма директорът, знае се, че ще бъде уволнен", казват учителите.

Училището остана затворено за два дни. След това учителите се разделиха на две групи. Едните продължиха протеста в подкрепа на уволнения директор, а другите влязоха в часовете, като поеха ангажиментите и на колегите си.

Рокадата в училището в Рибново засили и политическото напрежение в селото. Един срещу друг застанаха бившият директор на училището Манчо Джуркин и бившият кмет на Гърмен, сега депутат от ДПС - Ахмед Башев. Започна събиране на подписки в населените места в района и в интернет с искане отнемане на имунитета на депутата.

"Не знам да има такава подписка и не ме интересува, защото тая подписка, и да я има, тя няма никаква юридическа стойност. Единственият, който може да ми поиска имунитета, е главният прокурор или аз доброволно да си го сваля", категоричен е Башев.

Утре в Рибново се очаква масов граждански митинг. Организаторите заявиха, че ще излязат на площада в селото, за да поставят проблемите на хората, сред които неясната съдба на тютюнопроизводството в родопските села, начина, по който се организират кампаниите по изкупуването на тютюн, и ниските цени. Сред проблемите са още голямата безработица, както и тенденцията, която местните наблюдават, че все повече млади хора, веднъж излезли от родните си места, бягат по големите градове и чужбина и не се връщат.