Битката за "Дондуков" 2. Кой кого подкрепя? Ген. Съби Събев и Николай Ненчев в студиото на "Денят започва"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ген. Съби Събев, кандидатът за вицепрезидент на РБ, и министър Николай Ненчев, лидер на БЗНС, гостуваха в "Денят започва". Вчера те призоваха партиите от Реформаторския блок на втори тур партиите да подкрепят Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев. Николай Ненчев подчерта, че в политическата организация са взели решение да гласуват "против" г-н Румен Радев. Той се аргументира с факта, че познават работата на ген. Радев и са обезпокоени от действията му през последната година и половина, характеризиращи се с безотговорно говорене, липса на потенциал, отказ да приеме решение на Народното събрание, отказ да приеме решение на Северноатлантическия пакт. "Генерал Радев отказа да приеме Закона за съвместната охрана на въздушното ни пространство. Този закон беше променен в края на месец февруари. Тогава г-н Радев публично излезе и се разграничи. Това много силно ме безпокои. Когато един действащ генерал откаже да приеме решение на Народното събрание, това е много опасно." Николай Ненчев припомни и твърденията на ген. Радев, че от година и половина управляващите приземяват българската авиация и ги определи като изключително безотговорни. "Не може български генерал да твърди подобно нещо, дори то да отговаря на истината, а в случая не е и вярно, но не може български генерал да си позволи да обяви подобно нещо, защото пряко застрашава националната сигурност!"

Ген. Съби Събев обясни, че в редица западни държави - в САЩ, Германия, Франция, Великобритания такива действия от страна на генералитета не се толерират. "В нашата недалечна история само за една фраза на един генерал, че командата "Бегом към НАТО" е вредна за българската армия, той беше дисциплинарно уволнен. Само за една фраза. Така че в случая според мен неоправдана толерантност се прояви към генерал Радев. Очевидно той не я оцени", коментира ген. Събев. Той допълни, че действията на Румен Радев по време на предизборната кампания могат да бъдат определени като манипулация и спекулация - сред тях разпространението на постери с военна униформа, което е нередно, твърденията му, че е завършил две американски академии, което е невярно и подвеждащо българския избирател. Изявлението на Радев, че всеки ден си е жертвал живота за НАТО, ген. Събев оцени като нескромно. Не бива да се пренебрегват и сериозните съмнения, че е нарушен Законът за деполитизацията. "Когато Радев е приел офертата на Българската социалистическа партия да бъде номиниран като кандидат за президент, не е ясно кога е станало това - дали преди да излезе указът за неговото освобождаване или след това."

По повод предстоящата среща между Трайчо Трайков и Цецка Цачева, кандидатът за президент на РБ, който също беше в студиото, заяви, че тя ще се състои, когато е възможно и ще бъде максимално публична.

Николай Ненчев беше категоричен, че сигурността в района и сигурността на българските граждани е основен приоритет както на Реформаторския блок, така и на ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.