Петър Андронов: Намираме се в благоприятна фаза на икономическия цикъл

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на българските банки, коментира в студиото на "Денят започва" състоянието на банките след стрес тестовете, лихвите, нарастващите депозити, както и икономическия ръст.

Намираме се в благоприятна фаза на икономическия цикъл - растеж, който започва тепърва, и при условия на благоприятна външна и вътрешна среда този растеж има шансове да се ускори, да се развие, гледаме напред с оптимизъм, коментира банкерът.

Той се спря и на бюджета - тази година беше планиран дефицит, но добрите приходи в хазната очевидно са по-добри от очакваните точно заради растящата икономика и по-добрата събираемост, един балансиран бюджет говори за финансово здраве. Това е един добър индикатор и за външните наблюдателите, и за инвеститорите.

Пред икономиката има един голям риск - качеството на работната сила и количеството. Има сериозно задъхване на бизнеса и сериозни затруднения при намиране на качествени, подготвени служители, експерти, работници в абсолютно всеки сектор на икономиката, отбеляза Петър Андронов.

Имаме вече индустрии с добавена стойност през последните години - производство на машини, IT секторът е създал 40 000 работни места, което е безпрецедентно, аутсорсинг услугите растат успешно, всички те вече изпиват сериозна нужда - трудно се намират хора, коментира банкерът. Много предприемачи започват да търсят сами решение на въпроса, като финансират учебни програми, училища, техникуми, гимназии, даже университети, за да може да създадат по-бързо кадрите, но това е решение на парче, заяви Петър Андронов.

Той коментира и ниските лихви, като отбеляза, че за решението да се вземе кредит първият елемент е стабилността, вторият са лихвите.