Трайчо Трайков: Бъдещето на българската нация е да е една общност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаше масово гласуване на българи в чужбина и лош отговор на държавата с ограничаване на секции, отбеляза Трайчо Трайков, кандидат-президент на Реформаторския блок, в "Денят започва". Почти навсякъде по света, с изключение на Турция, кандидатпрезидентската двойка Трайков - ген. Съби Събев е на първо или второ място. Изрази съжаление, че много от нашите граждани не са имали възможността да дадат вота си. "Бъдещето на българската нация е да е една общност, независимо дали се намираме в България или в чужбина", каза Трайчо Трайков и благодари на нашите съграждани по света.

На въпрос за реакциите в чужбина на резултатите от първия тур на президентските избори, Трайков коментира, че е доста притеснително за него определянето на ген. Радев като проруски кандидат в Русия и още по-притеснително е ако той не се разграничи от тези квалификации за себе си по ясен начин.

Запитан за петото място на Пламен Орешарски, кандидат-президентът на Реформаторския блок отбеляза, че вероятно дотолкова са успели да се мобилизират от ДПС, кандидатурата му е най-чистият начин да се съберат като в портмоне гласовете, контролирани от ДПС, тъй като никой не гласува за него, защото го харесва за президент.

За срещата на Цецка Цачева на Раковски 134 заяви, че не там е било мястото на среща с лидерите на Реформаторския блок, тъй като те не са се явявали на избори, на избори са се явявали той и ген.Събев. Коментира, че тази среща е малко безсмислена - така и така те са коалиционни партньори, тази среща не носи нищо повече като информация.

"Смятам, че г-жа Цачева в следващите дни до неделя трябва да убеди не лидерите на Реформаторския блок, те са си убедени, трябва да убеди българските граждани", подчерта Трайчо Трайков.

Добре е да се срещнем лично с Цецка Цачева, не виждам никакъв аргумент против това, каза още той. Коментира, че г-жа Цачева е пропуснала кампанията. "Тя трябваше да даде много ясна заявка зад какво стои, вместо това от нейния щаб предпочитаха да я скрият от дебати, да я водят за ръка по студията", заяви Трайков, като смята, че това е било голяма грешка и сега в тези кратки дни тя трябва да говори с десните избиратели, да им обясни, че стои зад човешките права като абсолютен приоритет, че подкрепя твърдия геополитически курс, който България е поела, че ще използва президентските си правомощия за довеждане докрай на радикална съдебна реформа.