Пред какъв избор са изправени американците - интервю с Алекс Уорд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес американците избират президент. След дълга и много напрегната кампания тази нощ ще разберем Хилари Клинтън или Доналд Тръмп ще управлява Съединените щати. И по последните проучвания кандидатът на демократите има преднина. Пред какъв избор са изправени американците и какво можем да очакваме след изборната еуфория? Алекс Уорд - анализатор от Атлантик каунсъл, даде специално интервю за БНТ.  С него във Вашингтон разговаря Милена Цветанска, специален пратеник на БНТ.

Трябва ли американците да избират между риск и стабилност?

Алекс Уорд: – Няма значение кой е президент - има риск. Всеки кандидат има свои идеи как да действа в световен мащаб и в това има риск. Но не това е важното в тези избори. Това по-скоро е отражение на въпроса как Америка иска да представи себе си пред света.

Как?

Алекс Уорд: – При единия кандидат имате вгледани навътре Съединени щати, които се занимават повече с вътрешни въпроси - това е Тръмп и Клинтън, която също се интересува от вътрешни въпроси , но по друг начин. Освен това при нея се очаква по-агресивна външна политика.

През кампанията чухме... "Какво да мислим за политическото бъдеще на Америка?"

Алекс Уорд:  - То е доста тъмно. Не заради връзките с Русия или Уолстрийт, а защото тези избори извадиха доста грозни неща. Неща, с които не сме се справили като държава и трябва да му се признае на Тръмп, че той ги изказа. И така сега има много недоволство в Америка. Без значение кой ще спечели, това недоволство няма да изчезне.