Болките вдясно - коментар на Стефан Тафров и Методи Андреев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

300 хил. избиратели, подкрепили с гласа си партиите и коалициите от класическата десница, няма да бъдат представени в парламента. „Реформаторският блок“, „Нова Република“ и „Да, България“ разделени, но успяха да преминат всеки един от тях поотделно 4-процентната бариера. Защо се провалиха и защо не се обединиха в името на хората, които по традиция гласуват за тях, и егото на лидерите ли е единствената причина? Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Стефан Тафров, коалиция „Да, България“ и Методи Андреев.

„Да, България“ е една съвсем нова партия, просто не повече от два месеца съществува и анализите показват, че 1/3 от хората, които са гласували за нас, преди това са гласували за „Реформаторския блок“, на предишните парламентарни избори. Останалите са други избиратели. 20 на 100 са такива, които никога досега не са гласували или за първи път гласуват, изобщо нашият електорат е много млад. 70 на 100 представляват хора между 18 и 40 години, а останалите избиратели, които са гласували за нас, са гласували за други партии, така че тези 300 хил. са много малка част, не повече от 10-12 са дошли при нас, така че не сме откраднали кой знае колко избиратели да кажем на „Нова Република“, каза Тафров.

„Аз мисля, че не трябва въобще да делим хората на десница, на нова десница, на млади и стари. Срещу нас има един съвършено изграден, работещ вече няколко парламента олигархично-мафиотски модел. Този модел не се бори със стари и нови дясноцентристки избиратели, той се бори с почтени хора, обединяващи се около принципи, а не около лидери, които искат да се превърнат в политически фактор, за да решат проблема“, каза Андреев.