За качеството на градската среда в София. Думата имат експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Расте, но не старее. Нова визия за столицата. Чуждият опит в помощ на промяната в София. Разговаряме с арх. Здравко Здравков – главен архитект на София и Хенриет Вамберг – архитект. Превод в ефир Олга Стоянова.

През 1957 година в София е имало 1.4 автомобила на всеки 1000 души население. През 1990 г. автомобилите са 204 на 1000, а през 2016 г. са 600 на 1000. Днес повече от половината от столичани се предвижват с автомобили, а улиците и тротоярите стават все по-тесни, а въздухът все по-мръсен и вреден.

Хенриет Вамберг е част от екипа на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда Ян Геел. По думите й екип на Геел е бил поканен в София, за да дадем мнение и някои съвети. Пррез седмицата ще проведем семинар с жители на града, както и с посетители, за да съберем информация за това как градът е използван от хората, които живеят тук, и да огледаме качеството на публичните пространства. Вамберт изтъкна, че градът е красив, има доста паметници от миналото, красива планина. планирането на града е добро, ДНК-то на града като структура е последователно, единно, има зеленина, паркове, дървета по улиците.

От друга страна с течение на времето са се получили някои натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство. Това са колите, които влизат в града, и местата, където те да бъдат паркирани. Има паркинги, разположени край паметници и църкви, което понижава качеството на пешеходните зони, споделя впечатленията си архитектката. Така качеството на живот на пешеходците е нарушено. Отделно, на много от улиците няма светофари и за да пресечете, "трябва да притичвате, когато смятате, че е безопасно", допълва Хенриет Вамберг. Освен това настилката е много износена и видовете настилки са от съвсем различно качество. Би трябвало в подножието на планината да не се позволява високо строителство, смята Вамберг. Забелязва се и комерсиализация на публичните пространства - построени са павилиони, разширени са зоните за сервиране на заведенията а обществено хранене и нарушават движението на пешеходците.

Арх. Здравко Здравков обясни, че арх. Вамберг е в София по негова лична покана и по покана на кмета Фандъкова. В следващите месеци, обеща той, екип от български архитекти и урбанисти ще се занимава със събирането на информация и анализ на градската среда, след което ще се изготви окончателен доклад, в който ще получим ясна картина за това какви стъпки трябва да предприемем нататък. Постепенно трябва да премахнем наслояванията от градската среда, да създадем правилата и затова започнахме да работим и по промени в нормативната наредба в Закона за устройство и устрояване на Столична община", каза Здравков.