Пушена сьомга с оцветена опаковка се продава в търговската мрежа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зрители на БНТ 2 се оплакаха, че в търговската мрежа се продава пушена сьомга, чиято прозрачна част на опаковката се оказва оцветена в оранжево-розов нюанс. Когато обаче потребителите я отворят, виждат, че цветът й е различен.

Цветът на пушената сьомга, е един от признаците за нейното качество. Известно е, че той трябва да бъде оранжево-розов. Когато продуктът е във вакуумирана опаковка, именно видът му е водещ при избора, а за по-стриктните потребители и написаното на етикета. Преди няколко дни Анелия Бъклова и сестра й купуват пушена норвежка сьомга, като я избират между много видове от витрината.

„Заради по-добрия търговски вид, заради по-добрия цвят и заради сравнително по-високата цена от този среден клас“, разказа Бъклова.

Когато отваря пакетираната риба, Анелия остава неприятно изненадана. Оказва се, че красивият цвят, заради който е предпочела точно тази пушена сьомга, е само на опаковката.

„Какво беше разочарованието ми когато отивайки си вкъщи, отваряйки този пакет установих, че сьомгата, разбира се, има съвсем различен цвят от този, заради който аз я купих. Тя беше с много по-светъл цвят, изглеждаше като остаряла и нямаше този свеж вид, заради който ние предпочетохме именно конкретния продукт. В следващия момент установих, че фолиото, с което е опакована сьомгата отгоре е розово, т.е. то придава допълнителен цвят на продукта“, каза Бъклова.

Подадохме сигнал за оцветената опаковка на пушената сьомга в Българската агенция по безопасност на храните. От агенцията не пожелаха да застанат пред камерата ни, докато проверката им не приключи, но бяха категорични, че според закона за храните опаковката на какъвто и да е вид продукт не трябва по никакъв начин да заблуждава потребителите за неговия вид и качество.

Проверката на Агенцията трябва да приключи до края на седмицата. От там посъветваха потребителите, ако имат съмнение за качеството на продукта, за нередност при неговата опаковка или етикет, да подадат сигнал на сайта или на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните.