Зад резултатите от изборите - коментар на Харалан Александров и Юрий Асланов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По време на изборите в неделя през целия ден се публикуваха резултати от екзит пол изследвания. Според социолози в някои електронни сайтове са се появили и фалшиви прогнози. Принципно това е възможно, защото заради забраната за публикуване на такива данни в изборния ден, медии не разкриват източниците си. Така те сами поемат отговорността за нарушението.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха социалният антпрополог Харалан Александров и социологът Юрий Асланов.

vlcsnap-2017-03-29-08h59m55s17Всяка забрана, която не може да се спазва, е глупава. При нас тя не само се нарушава, а и ражда рецидиви, заяви Асланов. Той предложи при регистрирането за изборите в ЦИК на социологически агенции да представят методиките и извадките си. По този начин ще се омаловажат т. нар. фантоми и измислените числа, които се появяват в изборния деня, предложи социологът. Според него е дошло времето за законодателни промени за премахване на забраната и създаване на регулация.

vlcsnap-2017-03-29-09h21m55s144Това е подобно на забраната на наркотиците, съгласи се Харалан Александров. Предпоставка за създаването на забраната е, че хората са изключително опортюнистично настроени и се влияят драматично от конюнктурата - решават в последния момент за кого да гласуват, отбеляза той. Според него обаче електоратът е подценяван в това отношение. "Мисля, че българите се отнасят по-сериозно към вота си и обикновено са мислили преди да видят текущите резултати от екзит пола", каза социалният антпрополог.

Как Юрий Асланов и Харалан Александров коментираха изборните резултати и възможните политически сценарии вижте във видеото.