Борба за оцеляване. Над половината болни и възрастни в община Две могили са без лични асистенти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По-малко от половината молби за лични асистенти в Община Две могили са одобрени. Това обрича много болни и възрастни хора в района на ежедневна борба за оцеляване, а решението на проблемите им е с неясна дата в бъдещето. Повече в репортажа на Ива Колева и Деян Маринов в "Денят започва".

Пролетина Пенчева от село Баниска е на 51 години. Тя страда от детска церебрална парализа и е с 95% инвалидност. През годините състоянието ѝ се влошава, а когато и майка ѝ почива, тя изпада в тежка депресия. Остава сама с 80-годишния си баща, с когото се грижат за домакинството. Гледат и животни. Благодарни са на съседите, които от време на време им подават ръка. Дори елементарните всекидневни задължения понякога затрудняват Пролетина и баща ѝ.

"Дори за едно метене тука или за готвене имам затруднения. Баща ми пазарува предимно, печката ми пали, това е, нищо повече не може да направи за мен, защото де факто е мъж", споделя жената.

"Вече съм на 80 години. Много сме далеко от центъра. Аз се грижа за всичко. Тя помага колкото може, но трудности изпитваме винаги", добавя бащата на Пролетина - Станчо Пенчев.

Пролетина решава да кандидатства по програмата за личен асистент. Подава документи тази година и до днес чака телефонът да звънне, за да ѝ съобщят, че е одобрена. Тревожи се обаче, че това няма да се случи.

"На г-жа Пенчева не ѝ е отказан личен асистент. С писмо е информирана, че в момента е към чакащите", заяви в телефонен разговор Айлин Юсеинова – дирекция "Регионално развитие" – Две могили, а на въпрос какво трябва да се случи, за да бъде одобрена отговори: "Трябва някой да се откаже или някой от потребителите ако почине."

До момента са подадени 150 молби за лични асистенти в община Две могили. От тях са одобрени едва 61. А в село Баниска, освен Пролетина, има и други хора, които се нуждаят от помощ в ежедневието. Все повече възрастни хора там живеят сами. На някои общината осигурява топъл обяд.

"Имаме трудноподвижни инвалиди, които се нуждаят само от 2 часа на ден – за пазаруване или за пренасяне на дърва през зимния период. Имаме пет човека, на които осигуряваме ежедневно топъл обяд", обясни Ангелина Начева – кмет на село Баниска.

Сред тях е и Пролетина, за която дори един осигурен топъл обяд е голяма отмяна.

Следете ТУК събитията в изборния ден - 6 ноември.