Розалия Димитрова: Tези акции действат като превенция за митническите служители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шестима митничари остават в ареста. Други шестима са на свобода, но под гаранция. Така от 34-ма задържани при антикорупционна операция на митнически пункт Лесово в сряда 12 засега са с обвинения. Днес предстои прокуратурата да прецени на кои от шестте задържани ще поиска от съда постоянен арест. Гост в студиото на „Денят започва“ гостува Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници“.

„Преди две години имаше подобна акция на митнически пункт Лесово, а пък преди месец имаше на митнически пункт Капитан Андреево. Смятах все пак, че тези акции действат като превенция за митническите служители и предвид всички предприети мерки от страна на ръководството на Агенция „Митници“ считах, че все пак тези служители няма да продължават с подобни корупционни действия, но тези акции ние ги подкрепяме и считам, че те могат да действат превантивно, но вероятно е необходимо време да се промени мисленето на тези митнически служители, които са склонни към подобни корупционни практики и се надявам наистина да имат положителен резултат подобни акции. Аз смятам, че това няма да е последната такава акция по митническите пунктове и се надявам наистина тези служители, които са виновни, да получат осъдителни присъди. Това също би имало някакъв превантивен ефект за останалите митнически служители“, каза Димитрова.

Директорът на Агенция „Митници“ потвърди, че често се случва едни и същи хора с по няколко  досъдебни производства, след като са отстранени при подобни операции и са им повдигнати обвинения, отново да бъдат върнати на работи, защото така изисква закона.

„Задължително служителите, за да бъдат назначени в Агенция „Митници“ водещо е конкурсното начало“, каза Димитрова.

 

Следете ТУК събитията в изборния ден - 6 ноември.