Цветозар Томов за правилата в изборния ден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Логични са очакванията, че избирателната активност ще е по-висока отколкото на предишни президентски избори, но въпреки това смятам, че тежък проблем с опашки няма да се появи освен в случай на по-пасивно гласуване през деня и натрупване на хора в последния момент. Това каза в "Денят започва" Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Предизборната кампания беше по-тиха от предишните за местни избори и парламент. Нарушенията бяха главно свързани с нарушение на правилата за предизборна агитация, но драстични случаи не сме регистрирали, заяви говорителят на ЦИК. Той отбеляза, че много от сигналите са били от граждани, с чиито лични данни е било злоупотребено в различни подписки на партиите, коалициите и инициативните комитети, "което трябва да е някакъв червен знак..., че контролът в това отношение е добре да се затегне".

Цветозар Томов обърна специално внимание на избирателите, че членовете на избирателната комисия трябва да ги информират, че освен вота за президент има и още един избор, в който могат да участват - този на националния референдум, и ако те пожелаят, да получат бюлетина и за допитване. Томов добави, че хората трябва да са внимателни и да гласуват единствено с бюлетина, която е откъсната от кочана в тяхно присъствие.

Следете ТУК събитията в изборния ден - 6 ноември.