Бум на варицела в област Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сериозен ръст на заболелите от варицела в област Велико Търново отчитат от РЗИ в старата столица. Само през изминалата седмица са регистрирани 32 случая, като освен деца, има и случаи на заболели възрастни. Най-много случаи има в областния град и Павликени. Специалистите предупреждават, че шарката е заболяване при децата, но когато засяга възрастни има риск от опасни усложнения. Подробностите от Зорница Илиева и Кристиян Минков в "Денят започва".

Варицелата е остра вирусна инфекция, която се предава по въздушно-капков път и засяга предимно най-малките. Типично за този вид шарка е, че има периоди, в които заболеваемостта е слаба, но те рязко могат да придобият размерите на епидемия.

"Ние явно сме в такъв период в нашата област, след като в последната седмица имаме регистрирани 32 случая на заболели. Ако направим една справка назад във времето до момента, за 2016 г. имаме регистрирани 681 случая, докато за цялата изминала година те са били 384. Тоест в сравнение с 2015 има почти двойно увеличение на случаите", коментира д-р Ирина Мозева - РЗИ Велико Търново.

Детските ясли и градините в областта са получили предписания и инструкции, които да гарантират овладяване на разпространението на шарката. В групите, където има заболели деца, моментално се обявява карантина. Действа се съвместно и с детските лични лекари.

"Когато се появи такова заболяване, медицинските специалисти слагат табела на самата група, от която е болно детенцето - карантина за определен период. По принцип е имало такива случаи, тъй като болестта е характерна за децата между 3 и 7-годишна възраст", обяснява Лиляна Стоянова - директор на детска градина "1 юни".

"Първо установяваме, че детето е с червен, едър обрив. В някои случаи при децата имаме повишаване на температурата, в други случаи нямаме. Детето се насочва към личния лекар, за да се установи на 100% дали е с това заболяване. В някои случаи обривите се изразяват с воднисти мехурчета, в други случаи обривите още не са сформирани", казва Галя Карастоянова – здравното лице в детска градина. За заболяването е характерно, че когато протича с много малко обриви детето не придобива траен имунитет "1 юни".

Въпреки че шарката рядко води до сериозни усложнения, специалистите съветват родителите да бъдат бдителни и при най-малки съмнения да заведат децата при личния лекар. За да премине всичко бързо и без проблеми, задължително трябва процесът да се контролира от медицинско лице. Коректно е, докато трае периодът на карантина родителите да оставят болните деца вкъщи и да не подлагат на риск здравето на други деца.

Следете ТУК събитията в изборния ден - 6 ноември.