Махат незаконните гаражи в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До края на месец май 2017 година собствениците на гаражите, поставени върху общинска земя в Пловдив, трябва да ги премахнат. Това обяви кметът Иван Тотев. Според него това е начин да се освободят повече паркоместа, тъй като броя на автомобилите в Пловдив постоянно расте. Предложението ще бъде разгледано от следващото заседание на общинския съвет. Подробностите от Нели Ангелова и Стоян Станчев в "Денят започва".

В Пловдив има близо 8 хиляди гаража. Месечният наем за всеки от тях е 29 лева. Идеята на кмета Тотев е до месец май 2017 година собствениците им да ги премахнат доброволно. След този период те ще трябва да плащат с 50 процента отгоре. Само в район "Южен" гаражите са около 2 600.

"Всички ние знаем, че гаражите започнаха да се поставят преди повече от 23 години. Тогава социално-икономическите условия бяха доста по-различни. Има места, на които гаражите ще продължават да съществуват и след тази дата, защото чисто технологично премахването на 2600 гаража ще изисква не малко ресурси и не малко време", коментира Борислав Инчев – кмет на район "Южен".

На улица "Асен Христофоров" има метални и бетонови гаражи, боядисвани според естетическите виждания на собствениците. Видът на клетките за автомобили отдавна не приляга на бъдещата европейска столица на културата, категорични са хората. Те се надяват, че с премахването на гаражите, ще има повече места за паркиране и така колите ще освободят тротоарите.

От местната администрация са изчислили смятат, че с разчистване на терените местата ще се увеличат с 30 процента.

"Проблемът ще си остане абсолютно същият. Не виждам никакъв смисъл от махането на тези гаражи. Лепиха бележки, че ще ги глобяват, отзад вдигнаха един показано, продължават просто", реагира Петко Николов.

"Гледайте какво става, то навсякъде има коли - по тротоарите и навсякъде. Иначе като идея не е лошо. Попадала съм с количката на тротоара - много тесен и кола паркирана, просто няма къде да ида и аз трябва да заобиколя по улицата, за да мина с количката", обяснява Елена Димитрова.

"Хубаво е да няма гаражи, но да има паркоместа. Ето може да видите наоколо зелените площи са с автомобили. На три входа или четири по един автомобил сложете на етаж, сметнете ги – няма къде да се паркира", добавя Петко Николов.

В район "Южен" в Пловдив годишно се събират от наем на гаражи 700 хиляди лева. Те се използват за ремонти. Очакванията са тези средства да бъдат компенсирани още през януари. Тогава след като се явят на търг пловдивчани ще могат да получат паркомясто пред входа – за 15 лева месечен наем.

"При нас вече има подадени над 45 писмени заявления, с което хората казват, че искат да ползват такива места", уточнява Борислав Инчев – кмет на район "Южен".

В плановете на общината се предвижда и изграждането на многоетажни паркинги. Определени са три терена за целия град – до парк "Ружа", срещу блок 15 в "Тракия" и до бившия магазин "Евмолпия". Преди това обаче трябва да стартира процедура по концесия.

Следете ТУК събитията в изборния ден - 6 ноември.