Чипирането - градска легенда или Оруелски свят?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще бъдем ли чипирани, морално ли е това, настъпва ли нов Оруелски свят? Засилените дискусии в САЩ и готвеният протест през февруари ни накараха да повдигнем тези въпроси и в студиото на "Денят започва". За отговорите в студиото помогнаха психологът Еленко Ангелов и Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Дали ще се случи - не зная, ще видиме. Това, което мога категорично да кажа и то с крайно твърдение - това е абсурд.vlcsnap-2014-01-09-09h14m17s242 Чипът нарушава субективното усещане за интимност, от което се нуждае всеки един от нас и това означава, че голяма част от психологическото здраво преживяване - тогава, когато сме сами, тогава, когато правим неща и смятаме, че никой не ни вижда ще бъде нарушено, което предполага патология и то много сериозна личностна и социална патология", категорична бе Антоанета Христова.

vlcsnap-2014-01-09-08h59m18s200"Така зададен въпросът - ще настъпят ли времената, описани в прословутия роман "1984-та" - те вече се случиха. Всеки един от нас има по два, по три чипа - говоря за мобилните телефони, говоря за паспорта. Повечето хора носят по два телефона, имаме по четири микрофона, по четири камери, когато добавиме и лаптоп, таблет или друго модерно устройство, от офиса до вашето студио минах не през не десетки, стотици камери. Всичко това се случва. След атентатите на 11 септември масово става това в Щатите - хората доброволно чипират децата си и тях самите във връзка с безопасността", отбеляза Еленко Ангелов.

Притеснява ли ни това да бъдем маркирани и проследени или не провери и репортерът Благой Цицелков.