Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско готвят протести

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско планират протести заради ниската изкупна цена на тютюна, съобщава за "Денят започва" Йорданка Бакалска. Те се заканиха, че в петък ще блокират пътя за Драма в района на село Господинци за два часа.

Кметове и производители от региона изпратиха декларация до Народното събрание и до правителството, в която настояват интересите им да бъдат защитени.

От седмици в Гоцеделчевския регион има напрежение сред населението заради изкупната цена на тютюна. Освен че кампанията се забави, хората са недоволни от ниските изкупни цени – 5 лева за килограм тютюн.

"Положението в нашето село е трагично. За момента все още нито една фирма не е проявила интерес да дойде в нашето село да изкупува тютюна. Да видят хората какъв тютюн произвеждаме и на каква цена искат да ни го вземат", казват производителите

Тютюнопроизводителите искат да се приемат измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия, като се въведат минимални изкупни цени и точно фиксирани дати за начало и край на изкупната кампания.

"Недоумяваме от факта, че в съседна на нас държава – Гърция, също член на ЕС, цените на изкупната цена на изкупения тютюн са в пъти по-високи от нашите изкупни цени", казва Арбен Мименов – председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни.

Производителите от Гоцеделчевско са категорични, че за по-малко от 6,50 лева за килограм няма да дадат тютюна.