Френският посланик за скандала със Сидеров и национализма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В инцидента с Волен Сидеров в самолета за Варна културното аташе на Франция е била заплашена - първо, защото е французойка, и второ - защото работи в нашето посолство, заяви в "Денят започва" Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция у нас.

Този депутат е казал, че има право като депутат да провери нейната самоличност, което не може да е вярно, защото е депутат, а не полицай, каза дипломатът и добави, че е нормално да получи извинение от Сидеров както той, така и културното аташе.

Бях млад дипломат преди 20-тина години тук - аташе по печата. Един ден се срещнах с шефа на редакцията на вестник "Демокрация"(Волен Сидеров - б.р.) и не си спомням много добре и точно какво той ми е казал, но като излязох от тази среща, разбрах, че не искам никога повече да се срещам с него, сподели Негово Превъзходителство.

Според френския посланик държавните институции са действали след инцидента адекватно, точно. "Всички реакции са много добри. В посолството получихме много послания от граждани, които се извиняват за случилото се", подчерта дипломатът.

Националистическите партии са против интеграцията на Европа. Всички ние - европейските страни, сме малки в света и в процеса на глобализация нямаме друг избор освен да се обединим. Грешат партиите, които твърдят, че всяка държава може да има собствен път и подвеждат избирателите си. Затова мисля, че националистическата вълна е много опасна, защото ако имаме в Европейския парламент след изборите през месец май силно мнозинство на националистите, то ще пречи на изработването на законите, които ще ни обединят, коментира посланик дьо Кабан.

Цялото предаване можете да видите ТУК.