Д-р Георги Гелев: Под 40% от повикванията в Спешна помощ са наистина спешни

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Георги Гелев обясни, че напрактика всичко, което се изисква като технически средства са го постигнали. Оборудвани са линейките с камери, с GPS-и, с три паник бутона - един, свързан със 112 и два, свързани с районната кординационна цнтрала. Във всички филиали има инсталирани камери, има вицуален контрол във всяко време. Въпрос на дни е да се преконфигурира паник бутонът - да се получава сигнал направо в СДВР, за да се спести време.

Инцидентите в линейката са под 1%. Обикновенно те се случват на адреса. Д-р Гелев смята, че трябва да има преносима радио станция в екипа, за да има връзка с управленското звено. Физическата агресия представлява под 5% за разлика от телефонната, която лекарят определи като тероризъм.

Инцидентите обикновенно стават в по-маргинални групи от обществото или при масов инцидент, при който има поне употреба на алкохол. От началото на годината има 12 такива инцидента. За щастие не се е стигнало до сериозни наранявания. Физическата агресия е на приливи и отлиби, отбеляза д-р Гелев. Според него става въпрос зпо-скоро за емоционални реакции на хората, които не се свързани със спешността на случая или състоянието на пациента. Те са провокирани от различни причини - забавяне на линейката, употреба на упойващо вещество, самонавиване.

За един месец повикванията са около 13 500, от които 4 800 са били наистина спешни. Около 60% от повикванията са най-често симулации или агравации.