Да се пуши ли отново в заведенията - позициите "за" и "против"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Маша Гаврилова беше категорична, че не трябва да се връща възможността да се пуши в заведенията, тъй като това ще бъде крачка назад. Хората свикнаха и им харесва да се хранят в заведения без тютюнев дим. Тя посочи, че проучване от октомври м.г. показва, че 75% от анкетираните подкрепят забраната. Важно е да се отбележи, че 53% от тях са пушачи. Тя подчерта, че хората си плащат за хубава храна, вкуса на която да могат да усетят, а не да бъдат обгазявани.По думите на Атанас Димитров самият факт, че наличието на палатки, шатри, тенти, стъклени заграждения и паравани по улиците, постоянно пълни с хора, е достатъчно красноречив да оборят твърденията, че не трябва да се премахне забраната за пушене в заведенията. Според него балансираните модели са по-справедливият вариант. "Ние категорично не защитаваме тютюнопушенето. В случая имаме един продукт, който законно се продава. Ако искаме да бъде ограничен този продукт, трябва да направим реципрочни мерки в тази посока да информираме обществото. Никой не спори за вредата." Димитров подчерта, че този сектор хора съществува и той има своите потребности. В тази връзка наистина не би трябвало да има проблем салоните в заведенията да бъдат разделени за пушачи и непушачи.

Атанас Димитров: Категорично казваме, че ако се разреши тютюнопушенето, то трябва да се разреши само и единствено в заведения, които могат да обособят съответните места за тютюнопушене - затворени, с отделни цикли на вентилация. Те така или иначе са инвестирали вече в тази посока. Ние не говорим за тези малки или по-големи помещения, където архитектурно не може да бъде обособено, там забраната ще остане. Същевременно трябва да се проведе една много мащабна, много сериозна кампания в тази посока за профилактика на хората, за информираност. Трябва да се ангажират публични личности. Трябва да разсъждаваме от гледна точка на нашата идентичност, на нашите навици.

Маша Гаврилова не се съгласи с тезата, че трябва да се изтъкват каквито и да е други аргументи пред този за здравето. Тя беше категорична, че контролът трябва да е наистина качествен и да предотвратява нарушенията. Трябва да се работи в посока на това да се засили контролът, а не да се отменя забраната за тютюнопушене. Не може да се отменят закони, защото не се спазват, подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад