Т. Чобанов: Време беше да се въведе единна система с еднакви правила

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той добави, че 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места.

"Време беше да се въведе единна система с еднакви правила за всички общински училища. Няма вариант, в който всички да са удовлетворени. Търси се оптималният вариант, който получава и най-широка подкрепа", отбеляза Чобанов.

У нас действа един доста либерален режим, в държави с много по-дълга демократична история и по-богати въобще няма избор, поясни заместник-кметът на София. И припомни, че тук се дава възможност на родителя да избира, да подава документи за различни училища.

"Но няма как да не се избере едно водещо правило и то е, че там където има уседналост, децата се приемат най-бързо и тук логиката е в името на детето, защото в крайна сметка целта е детето да не пътува сутрин", аргументира промените в наредбата Тодор Чобанов.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, добави заместник-кметът на София.

Чобанов коментира и критерия за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад