Десетте ултиматума на “Атака” – коментар на Магдалена Ташева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатът от Атака Магдалена Ташева бе гост в студиото на "Денят започва в неделя с Георги Любенов" за коментар на актуалните събития. Някои промени в Изборния кодекс и обявените от партията 10 изисквания, които ще се явят като тест за правителството, предизвикаха отново политически реакции.

Местан и ДПС обявиха, че се ограничават правата на българските турци, защото им се отнема възможността да общуват със своите избиратели на майчин език и обявиха, че ще дадат решението за уседналост на Конституционен съд.

Според Ташева, обаче, българските граждани освен права имат и задължения и най-елементарното от тях е да научат родния си език, след като самият Местан обяви, че България е тяхна родина.

"Това не може да влиза като тяхно право в Изборния кодекс, защото това означава те само на такъв език да говорят, след като им се разреши. В България официалният език е българският и те би трябвало да го знаят, и го знаят", заяви депутатът от Атака.

Относно уседналостта като правило при изборите сега, Ташева първо обяви надеждата си Канституционния съд да се освободи от политическата опека, след което изрази свое мнение по въпроса.

"Моето дълбоко убеждение е, че уседналост се разрешава на България само за евроизборите, ако забелязвате. Не случайно, просто в Брюксел не желаят в Анадола, грубо казано, да избират евродепутати, хората в Европарламента. Затова на България ѝ се разрешава за евроизборите да въведе някаква, макар и минимална, уседналост, колкото човекът да покаже, да даде индикация, че е свързан с тази държава, че има какво да прави тук. Три месеца - нищо не е, нали, има уседналост 3 години. И мисля, че уседналостта ще остане, тя трябва да остане защото отговоря на националните интереси на България", заяви Магдалена Ташева.

10 препоръки, или както Ташева потвърди - теста за подкрепата на Атака на това правителство, основната насока е увеличаването на доходите на българите, съобразно цените. Тя нарече това изискване императив за партията, от който няма да отстъпят и даде пример с френския президент Франсоа Оланд, който обяви, че минималната заплата на един европеец трябва да е 450 евро. Ташева подчерта, че за да се случи това, трябва да се премахне плоският данък, защото двата фактора вървят ръка за ръка. Тя подчерта, че идеята за въвеждането му през 2009 година е било привличането на чужди инвестиции, които така и не дошли, а напротив - за този период се отчита спад.

Депутатът от Атака коментира и събитията в Украйна, като обяви, че свалянето на президента е било противоконституционно.

"В Украйна не знам дали има гражданска война, но всеки случай има въоръжен метеж, който свали законното правителство - избрано на избори в страната. Там се вземат решения, които са противоконституционни, защото всяка конституция има самокоригираща се клауза. Те не действат според самокоригиращата се клауза на сегашната Конституция, а просто се събират, вземат решение и освобождават президента от правомощията му. Ама те нямат право да правят това, нямат такъв закон", категорична бе Ташева.

Тя заяви още, че кървавото насилие над силите на "Беркут" идва от сирийски екстремисти.

"Издигането на флага на Сирийската свободна армия както на Евромайдана в Киев, така и в тъй наречените бежански лагери в България е политическа декларация. Ти показваш на кого и на каква идеология принадлежиш", коментира още Магдалена Ташева.