Евродепутати пред детектор на лъжата - разговор със Светослав Витков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кандидати за евродепутати пред детектор на лъжата. Това бе идеята на партия "Глас народен", която реализираха по време на кастинга им за хора извън политиката, които искат да станат депутати. В студиото на "Денят започва в неделя с Георги Любенов" гост бе лидерът на партията Светослав Витков.

"Ние решихме да направим това нещо, за да покажем как се правят избори, защото според нас прозрачността е най-важното нещо, което трябва да има по време на избори. И другото нещо е, че когато открием листите си за хората, които не са в политиката, ние държим те да са читави и свестни хора. Това е най-важното нещо, което искаме. Между другото дойдоха много хора, които иначе няма как да се включат в политиката, защото знаете - политическите листи на партиите са запълнени от политически кадри, при които всичко е наредено", коментира Витков.

Той заяви, че листите на "Глас народен" ще бъдат обявени на 3 март. За кастинга се кандидатирали 350 човека, 230 са потвърдили, а се явили 130. Полиграфът е бил част от методите, по които хора са били оценявани. Витков сподели, че много от кандидатите са се опитали да го излъжат, заради което се провалили и отпаднали от кастинга.

"Това, което ние искахме да засечем е лоялността, направихме нещо подобно на тест за лоялност, и второто нещо - всеки един човек се представя по един начин, обаче реалността е друга. Някои хора крият това, че са злоупотребявали със служебното си поведение, че са били ощетявани, а имаше и хора, които бяха инфилтрирани с друга цел. Имаше доста троянски коне", заяви лидерът на "Глас народен" Светослав Витков.

"Нека поставим и политиците на този стол - на стола на лъжата, на детектора на лъжата, да видим дали са те, и това е нещо, в което няма нищо лошо, защото един човек, който няма какво да крие, няма от какво да се притеснява", каза още Витков.