Деца с онкологични заболявания чакат скъпоструващи лекарства с месеци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Деца, страдащи от тежки онкологични заболявания, са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, което забавя лечението им. Медикаментите са регистрирани в чужбина и се отпускат само с протокол от Фонда за лечение на деца. От отделенията по детска онкохематология у нас се надяват кампанията „Българската Коледа“ да им помогне и болниците да се снабдят с количества от медикаментите, за да се продължи лечението на малките пациенти.

Три центъра у нас – в София, Пловдив и Варна лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на Университетската болница „Свети Георги“ годишно с коварната болест се диагностицират по около 50 деца. При започване на терапията част от лекарствата се реимбурсират от Здравната каса. За други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца.

„Това са около 5-6 медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са със задължителен елемент от лечението по международни препоръки”, обясни доц. Мария Спасова - началник на Клиниката по онкохематология - Пловдив.

Фармацевтите са решили да не ги регистрират у нас и затова се налага лекарствата да бъдат доставяни от чужбина. Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг.