Димитър Димитров: Най-добре е до встъпването на следващия президент да управлява кабинетът в оставка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какъв е изходът? Президентът Плевнелиев предложи на новоизбрания президент да излъчи състав на служебен кабинет, а той да подпише указ за назначаването му. Румен Радев, позовавайки се на конституцията заяви, че ще назначи служебно правителство, след като встъпи в длъжност. В студиото е анализаторът Димитър Димитров.

Според Димитров позицията на президента Плевнелиев се опира на здрав смисъл и като цяло защитава добра практика да не се предизвикват излишни сътресения. Що се отнася до това дали има нарушеине на конституцията, Димитров каза: и да, и не. Той цитира точка 7 на член 99 се казва, че президентът назначава служебно правителство, но за тоав няма срокове, а назначаването на две последователни служебни правителства няма рационалност. Служебното правителство се назначава с единствената цел да подготви предсрочни избори. Това, което сега би било евентуално назначено, не може да направи това, защото този президент не може да обяви датата на изборите. Това, по думите на анализатора, е вътрешно противоречие вътре между текстовете на конституцията, предизвикано от известни празноти. Такава празнота е липсата на срок за назначаване на служебно правителство, което позволява разтегляне на процедурата. Дали е празнота? Възможно е също умишлено да се дава на президента време той да действа според условията. В този смисъл, смята Димитров, президентът Плевнелиев е преценил, че е не е необходимо да се динамизира централната администрация. А дали конституията е нарушена може да каже само Конституционният съд. "Останалите приказки са силно мотивирани от това, че се намираме, чисто психологически, макар и не още технически, в предиборна капания", заключи анализаторът.

Димитров е на мнение, че е добре след като трябва да има две служебни правителства, добре е да се потърси начин те някак да се слеят - това не е облечено формално в конституционен текст, но е практично. И Плевнелиев всъщност се опитва да направи нещо подобно. Обаче, указът за назначаването ще бъде на президента Плевнелиев, но вярно е също, че сед като престане да бъде държавен глава, той няма как да носи отговорност за това правителство. Тук трябва да се подчертае, че отговорността за

управлението на служебния кабинет е на президента - това е президентски кабинет.

Отказът на новоизбрания президент да поеме протегнатат ръка на Плевнелиев бил продиктуван от ръководството на БСП, която очевидно, според Димитров, смята да развие предизборната си кампания като негативна кампания спрямо предходното управление и сега се възползва от този повод.

Все пак, анализаторът смята, че най-доброто техническо решение е до встъпването на следващия президент да продължи да управлява кабинетът в оставка.